refinantarea unui credit

Numarul romanilor care fac credite bancare sau nebancare cu scopul de a le folosi pentru nevoi urgente si, de cele mai multe ori, firesti – pentru achizitionarea de bunuri mobile sau imobile -, este semnificativ. Indiferent de valoarea acestora, pot sa apara situatii neprevazute, in care debitorii nu isi mai pot permite sa achite ratele.

De regula, in acest punct duc cheltuielile inerente care nu au fost luate in calcul in momentul contractarii imprumutului (o problema urgenta legata de sanatate, de exemplu) si faptul ca persoanele in cauza nu economisesc bani in fonduri pentru urgente. Care este solutia in astfel de situatii?

Pentru ca rar se intampla ca debitorul sa gaseasca ajutor la familie sau prieteni, refinantarea este una din cele mai bune solutii la care se poate apela, acest produs ajutand la diminuarea considerabila a costurilor totale achitate de catre beneficiari pana la finalizarea perioadelor de rambursare. Concret, refinantarea consta in accesarea unui credit nou pentru a-l rambursa pe cel vechi sau pentru a rambursa mai multe credite aflate in derulare care inregistreaza sume neachitate la data scadenta.

Ce este refinantarea?

Refinantarea este un imprumut, un produs bancar sau nebancar pus la dispozitia persoanelor care doresc sa beneficieze de dobanzi mai bune decat cele stabilite la inceputul accesarii unui credit. Consumatorii pot folosi refinantarile in vederea rambursarii imprumuturilor deja existente si pentru a le achita in conditii mult mai bune si cu dobanzi mai mici.

Ce caracteristici trebuie sa respecte refinantarea?

Pentru ca refinantarea sa respecte conditiile acoperirii unui credit in situatii avantajoase, este necesar ca:

 • ratele lunare stabilite sa fie stabile, in conformitate cu conditiile stipulate in contractele imprumuturilor;
 • perioadele de rambursare sa fie egale cu cele ale imprumuturilor initiale sau mai mari;
 • sa ofere conditii unice de acordare, diferite si mai avantajoase in comparatie cu cele ale imprumuturilor initiale.

Care sunt elementele unei refinantari?

Pentru a obtine credite de refinantare, cei interesati trebuie sa ia in calcul faptul ca vor trece prin aceeasi procedura pe care au urmat-o si atunci cand au accesat produsele de finantare initiala. In principiu, persoanele in cauza trebuie:

 • sa prezinte un buletin valabil;
 • sa dovedeasca ca sunt cetateni romani;
 • sa furnizeze institutiilor financiare o copie a contractului de munca si o adeverinta de salariu;
 • sa ofere un extras al contului in care venitul lunar urmeaza sa fie livrat;
 • sa ofere o copie a actualului contract de credit;
 • sa prezinte o adeverinta din partea bancii unde au obtinut creditul.

Ce tipuri de credite poate sa acopere o refinantare?

Specialistii sfatuiesc persoanele care doresc sa obtina un produs de refinantare sa ia in calcul faptul ca acesta poate acoperi urmatoarele tipuri de credite:

 • de nevoi personale;
 • ipotecare.

Ce avantaje ofera?

Din experienta noastra, generata de activitatea legata de prezentarea obiectiva a informatiilor legate de institutiile nebancare pe CrediteNebancare.ro, despre avantajele refinantarilor va putem spune ca sunt numeroase, insa cele mai importante le includ pe urmatoarele:

 • reduc stresul generat de povara financiara in mod considerabil, pentru ca valoarea ratelor lunare scade;
 • posibilitatea fuzionarii mai multor credite in unul singur, indiferent de institutiile care le-au acordat initial;
 • ratele si dobanzile devin mult mai avantajoase;
 • perioadele de rambursare sunt mai lungi.

Desi se poate spune ca este o solutie rentabila, este foarte important ca persoanele interesate de creditele de refinantare sa isi cantareasca foarte bine optiunile pe care le au la dispozitie si, in final, sa aleaga cea mai avantajoasa varianta. La modul general, trebuie sa se puna accent pe a pastra evidenta clara a creditelor, a ratelor scadente si a dobanzilor.