credite bancare nebancare

Educatia financiara este un domeniu cu implicare majora in vietile oamenilor, insa, in acelasi timp se poate spune si ca este unul dintre domeniile pe care prea putini il cunosc. La modul general, este destul de greu sa se faca educatie financiara unui popor obisnuit cu lipsurile si cu datoriile facute de la o luna la alta, la prieteni, rude sau la magazinul din cartier.

In situatii limita, in care oamenii sunt pusi in situatia de a scoate din buzunar sume de bani considerabile de care nu beneficiaza la momentul respectiv, incep sa caute solutii rapide. Daca renovarea locuintei mai poate astepta, pentru o problema grava de sanatate este nevoie de bani “acum”.

In astfel de cazuri, multi se adreseaza familiei sau prietenilor, iar altii se indreapta catre banci sau institutii financiar nebancare. Indiferent de optiunea pe care o au, important este ca persoanele aflate in dificultate financiara sa isi rezolve rapid situatiile.

Ce avantaje au persoanele care apeleaza la credite nebancare?

Creditele oferite de institutiile financiare nebancare sunt reglementate de Banca Nationala a Romaniei si respecta conditiile stabilite prin lege. Institutiile financiar nebancare la care apeleaza persoanele interesate sa obtina o suma de bani urgent trebuie sa functioneze in baza unei autorizatii pe care doar BNR o poate oferi, asigurare prin care se aproba atat normele si procedurile interne pe baza caruia institutia isi desfasoara activitatea, cat si managerul companiei si actionarii.

Momentan, la BNR sunt inregistrate peste 100 de institutii care au capacitatea de a oferi credite nebancare persoanelor interesate. Pentru a evita situatiile de inselaciune, este important ca inainte de a se accesa produsele, sa se verifice entitatea nebancara, in speta, daca functioneaza legal. Cercetarea se poate face simplu, pe Internet.

In ceea ce priveste avantajele finantarilor oferite de astfel de institutii, este important de avut in vedere faptul ca:

 • ofera creditele mult mai usor decat o banca: procedurile si normele institutiilor nebancare sunt foarte flexibile, mult mai flexibile decat cele ale bancilor, de aceea banii solicitati sunt obtinuti cu mult mai simplu decat in cazul bancilor.
 • solicita cu mai putine documente, comparativ cu volumul semnificativ de acte solicitate de banci: in cazul bancilor, pentru incheierea unui contract de creditare este necesar un dosar complet care include cel putin o adeverinta de salariu, fisa fiscala, act de identitate, act de casatorie, raport emis de Biroul de Credite care dovedeste ca persoana nu este rau-platnica;
 • consilierii financiari comunica deschis si eficient cu clientul: in cazul institutiilor care asigura imprumuturi rapide nebancare, comunicarea si relationarea cu clientul este foarte buna. Pe toata durata contractuala, reprezentantii institutiei financiare nebancare vor intra in contact cu clientii ori de cate ori este necesar si le vor oferi toate informatiile de care au nevoie;
 • grad ridicat de aprobare a creditelor: acordarea de imprumuturi nebancare este mult mai simpla si mai flexibila, comparativ cu rigiditatea si selectivitatea bancilor, ceea ce inseamna ca, in unele situatii, persoanele fizice pot fi refuzate de banci chiar daca indeplinesc toate conditiile minime necesare;
 • documentatia necesara poate fi depusa online: actele necesare obtinerii unui credit nebancar pot fi depuse in mediul online, toata actiunea necesitand cateva minute, iar banii se pot obtine in mai putin de 48 de ore. De asemenea, contractele pot fi semnate, scanate si trimise inapoi institutiei financiare nebancare tot prin intermediul internetului.

Atentie! O institutie care acorda credite rapide nebancare nu are posibilitatea de a constitui depozite de bani pentru clienti!

Caracteristici ale creditelor bancare

La randul lor, astfel de produse bancare sunt bine de accesat pe termen lung si pentru valori mai mari. Pot fi variante bune pentru diverse nevoi personale, achizitii imobiliare sau alte achizitii mari in ceea ce priveste valoarea.

Cele mai importante caracteristici ale creditelor bancare includ:

 • necesitatea garantarii cu un bun detinut, numit gaj, sub forma unei case, apartament, lot de pamant sau autoturism, pentru ca in cazul in care ratele nu sunt platite la timp, banca sa poata recupera pierderea prin intermediul acelui bun;
 • necesitatea acordarii unui avans pe baza caruia rata si dobanda pot sau nu sa scada;
 • necesitatea realizarii unui dosar de finantare stufos, pentru care sunt necesare mai multe acte;
 • un timp destul de lung pana la aprobarea creditului;
 • dobanda anuala efectiva (DAE) de pana la 25% in functie de banca;
 • perioada de acordare de 1 pana la 5 ani pentru nevoile personale, iar un credit imobiliar poate ajunge si pana la 30 de ani;
 • documentatia necesara trebuie depusa in sediile bancilor, mai rar este acceptata documentatia online sau semnarea contractelor si trimiterea acestora prin posta, curier sau prin mijloace online;
 • nu are posibilitatea de a atrage depozite.

Concluzii

Desi dobanda anuala pentru imprumuturi urgente este mai mare decat dobanda care este pretinsa de o banca, ajungand chiar la 200%, faptul ca astfel de finantari se obtin rapid si se pot restitui intr-un timp scurt, este un avantaj. Prin urmare, institutiile financiare nebancare reprezinta o solutie foarte buna pentru cei care doresc sa obtina un imprumut pe termen scurt, ce poate fi obtinut in cateva ore, cu un minim de efort si de documentatie si care poate fi rambursat pana la salariu.

Acestea sunt principalele aspecte care pot face diferenta intre institutii si pe care noi le consideram cele mai importante si va sfatuim sa le luati in calcul. Prin Creditenebancare.ro veti reusi sa va informati corect cu privire la activitatea celor mai importante IFN-uri din Romania si sa faceti diferenta intre mai multe institutii nebancare si intre acestea si banci.